You are using Easypano Virtual Tour Player to view your panorama, which requires Java Virtual Machine installed.
If you can't view the panorama, please download and install Sun JRE .
close
show/hide
show/hide

Κρήτη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου με πληθυσμό 622913 κατοίκους. Έχει έκταση 8303 km2, ακτογραμμή 1046 km και χωρίζεται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες που έχουν πρωτεύουσες τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο. Στην Κρήτη άκμασε, περίπου από το 3000-1400 π.Χ. ένας από τους πρώτους πολιτισμούς της Ευρώπης, ο Μινωικός.

Ο νομός Χανίων είναι το δυτικότερο τμήμα του νησιού με έκταση 2376 km2 και πληθυσμό 150387 κατοίκους. Συνορεύει ανατολικά με τον νομό Ρεθύμνης ενώ βρέχεται στις τρείς άλλες πλευρές σε έκταση 350 km ακτής, από τη ζεστή Μεσόγειο θάλασσα, το Κρητικό πέλαγος στον Βορρά και το Λυβικό στον νότο.
Η μαγευτική οροσειρά των Λευκών Ορέων ή Μαδάρων με πολλές δεκάδες κορυφές και ψηλότερη όλων τις Πάχνες (2454m) αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά του νομού.
ΚΟΝΤΙΝΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Κουμαρές: Στα νότια του χωριού και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, υπάρχει το δάσος της Αριάς (είδος Βελανιδιας ή Αζίλακα κατά τους ντόπιους) περιοχή γνωστή ως Κουμαρές. Πυκνή βλάστηση από θάμνους, κουμαριές και δάσος από βελανιδιές που διασχίζεται από χείμαρρο καθώς και οι πηγές από καθαρό, διαυγές, πόσιμο νερό, συνθέτουν ένα καταπράσινο σκιερό ιδανικό για περπάτημα και εξερεύνηση τοπίο.

Κουρνάς: Στα δυτικά του Καστέλλου και σε απόσταση 2km βρίσκεται το χωριό Κουρνάς με την ομώνυμη λίμνη, την μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης, περιοχή που προσφέρεται για περίπατο, κολύμβηση, βόλτα με πλωτά μέσα και νόστιμο παραδοσιακό φαγητό στις πολλές παραλίμνιες ταβέρνες.

Ναός Αγίου Γεωργίου στον Κουρνά: Ο ναός χρονολογείται από το τέλος του 12ου αιώνα μ.Χ. Στο εσωτερικό του σώζονται τμήματα τοιχογραφιών τα οποία αποτελούν εξαίρετα δείγματα τέχνης.

Ναός Αγίας Ειρήνης στον Κουρνά: Οι αγιογραφίες βυζαντινής εποχής που τμήματα τους σώζονται χρονολογούνται από το 1362μ.Χ. Η σημαντική απόσταση του ναού από τα αστικά κέντρα είχε ως αποτέλεσμα να μη δεχθεί καθόλου την ενετική επίδραση και έτσι οι τοιχογραφίες του διατηρούν την Κρητική μορφή της Βυζαντινής τέχνης.

Ναός των Αγίων Θεοδώρων στο Πάτημα: Βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μ.Χ.

Ναός Αγίας Άννας στο χωριό Φυλακή: Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες της που χρονολογούνται από τον 16ο -17ο αιώναμ.Χ. Στο βόρειο τοίχο του Ναού υπάρχει γλυπτός τάφος που ανήκει στη μεγάλη κρητική οικογένεια των Καλλέργηδων.

Θολωτός τάφος της Φυλακής: Στην πλαγιά ενός λόφου, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βορειοδυτικά του χωριού Φυλακή, ανασκάφτηκε το 1981 σημαντικός θολωτός τάφος της Υστερομινωικής περιόδου( 14ος-13ος αι. π.Χ.).

Οι πηγές της Αγίας Δύναμης στην Αργυρούπολη: βρίσκονται στα 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Κάστελλου. Νερά που κυλούν από κάθε σημείο, πηγές, αρχαίοι μύλοι, μικροί καταρράκτες, πυκνή βλάστηση και ταβέρνες με τοπικά εδέσματα συνθέτουν ιδανικό μέρος για περπάτημα, περιήγηση και ξεκούραση.

Η Αργυρούπολη: στέκεται εκεί που ήταν χτισμένη κατά την αρχαιότητα η πόλη Λάππα. Το χωριό είναι γεμάτο από ίχνη αρχαίου αλλά και νεώτερου πολιτισμού (τμήματα της αρχαίας πόλης, ρωμαϊκά κατάλοιπα, ενετικά κτίσματα με υπέροχα θυρώματα, βυζαντινές εκκλησίες)

Ο Ναός των Πέντε Παρθένων: βρίσκεται έξω από το χωριό της Αργυρούπολης, μία μικρή ορθογώνια εκκλησία τμηματικά λαξευμένη στο φυσικό βράχο (εορτάζει Τρίτη του Πάσχα).Στον χωρο βρισκονται διασπαρτοι οι ταφοι του νεκροταφειου της αρχαιας Λαππας.Εντυπωσιακος ειναι και ο αιωνοβιος πλατανος με τον τεραστιο κορμο. 

Κοντινά χωριά: Λίγα χλμ από τον Κάστελλο υπάρχουν πολλά χωριά με εμφανή τα ίχνη της αρχαίας ελληνικής, ρωμαϊκής, ενετικής και τουρκικής παρουσίας στην περιοχή. Τα Δράμια, ο Κουρνάς, το Πάτημα, η Φυλακή, η Εξώπολη, ο Μαθές, το Καλαμίτσι, η Επισκοπή και η Αρχοντική αξίζουν να τα επισκεφθείτε.
 
Γεωργιούπολη: Βορειοδυτικά σε απόσταση 6 χλμ βρίσκεται το παραθεριστικό χωριό Γεωργιούπολη το οποίο έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Στην όμορφη παραλία του χωριού εκβάλλει ο Αλμυρός ποταμός. Σε μία νησίδα σε κοντινή απόσταση από την ακτή βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου προσβάσιμο μέσω μονοπατιού αποτελούμενου από φυσικά βράχια.

Καβρός: 7χλμ ανατολικά της Γεωργιούπολης προς το Ρέθυμνο βρίσκεται ο τουριστικός οικισμός Καβρός στον οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία μήκους 6 χλμ.